
OVERGANGSKLACHTEN / VROUWEN POSITIEF IN TRANSITIE
februari 26, 2025BLOG
ZOETIGHEID EN ZWARE MAALTIJDEN IN DE AVOND?
HOE LATER, HOE SLECHTER
SNOEPEN EN ZWARE MAALTIJDEN IN DE NACHT EN/OF LAAT OP DE AVOND
Als je wilt afvallen, weet je dat je anders moet gaan eten, dat je sommige dingen moet laten staan of minder dient te eten. Maar wist je dat het uitmaakt wanneer je eet? Dat het tijdstip waarop je eet, invloed kan hebben op je gewicht?
Ons interne biologische uurwerk bepaalt wanneer ons lichaam voedsel het meest efficiënt verwerkt. Het blijkt dat eten op de foute momenten kan leiden tot gewichtstoename, terwijl eten op de juiste momenten kan helpen om af te vallen.
ONS INTERNE BIOLOGISCHE UURWERK
Ons lichaam is slim en regelt veel zelf. Ons biologische uurwerk regelt het 24-uurs ritme in je lichaam. Dit uurwerk beïnvloedt processen als lichaamstemperatuur, slaapritme en stofwisseling.
Ons interne biologische uurwerk werkt op daglicht en schakelt ons lichaam in een dag- en een nachtstand. Overdag zijn onze cellen en organen actief en verwerken ze voedsel efficiënt. Later op de dag neemt die activiteit af en bereidt het lichaam zich voor op de nacht, waarin het slaapt.
Je voelt ‘m al aankomen: ’s nachts verbrand je weinig.
EERDER OP DE AVOND ETEN, MEER AFVALLEN?
Er zijn allerlei onderzoeken geweest dat men mensen hetzelfde liet eten maar op verschillende tijdstippen.
De uitkomst was dat de mensen die tijdens de lunch “warm eten” aten, meer afvielen.
KOOLHYDRATEN EN INSULINE
Als je koolhydraten (snoep, koek, taart, ijs, suiker bevattende producten, brood, aardappels, rijst, pizza, frites, pasta) eet, maakt je lichaam insuline aan om deze te verwerken. Een hoge insulineproductie remt je vetverbranding en zorgt er tegelijk voor dat suikers worden opgeslagen als vet. Dit proces verloopt overdag beter dan ’s nachts. Hier zit dus de crux. Dit komt omdat je – naast de dagstand van je interne biologische uurwerk – overdag ook actiever bent en dus meer energie verbruikt.
Als je later op de avond of ’s nachts een zware maaltijd eet of snoept, gebruik je meer insuline.
Onderzoeken hebben laten zien dat mensen die te kort/weinig slapen vaker snacken, vaker onregelmatiger eten en daarbij ook eerder kiezen voor ongezonder voedsel. Dit zorgt er allemaal voor dat je aankomt.
Koolhydraten, dus dat lijstje van hierboven in de eerste regel van deze alinea, worden overdag veel beter verwerkt. Tel daarbij op dat je stofwisseling ‘s avonds langzamer wordt en het resultaat is dat je eten makkelijker wordt omgezet in vet.
EFFECT VAN VERPLAATSING HOOFDMAALTIJD
Ik noemde het al eerder: warm eten tijdens de lunch.
Tegenwoordig eten we onze warme hoofdmaaltijd bijna altijd ’s avonds, terwijl men vroeger warm eten als lunch nam.
Onze spijsvertering doet het dus beter overdag! Heb jij de mogelijkheid om tijdens de lunch de warme maaltijd te nemen? Doen!
MENSEN DIE ’S NACHTS WERKEN EN TE ZWAAR ZIJN
Verschillende studies maken duidelijk dat werken in de nacht invloed heeft op het eetgedrag. Mensen die ’s nachts werken, hebben vaker trek in vet en zoet voedsel en lopen een groter risico op obesitas. Er zijn onderzoeken gedaan onder zorgmedewerkers met nachtdiensten en dit liet een duidelijk verband zien tussen mensen die ’s nachts werken en te zwaar zijn.
Als je ’s nachts werkt is het verstandig om zo veel mogelijk het eetschema aan te houden van iemand die overdag werkt. Zoals na een nachtdienst eerst een verstandig ontbijt en daarna slapen.
MIJN ADVIES
Eet op vaste momenten en eet zo min mogelijk tussendoor.
Houd drie hoofdmaaltijden aan – ontbijt, lunch en avondeten – om je interne biologische uurwerk in balans te houden. Regelmaat verschilt per persoon, dus kies dat wat bij jou past. Ben jij een ochtendmens? Dan ontbijt je een stuk eerder dan een avondmens. Maar jij avondmens, jij dient dus niet meer zo laat je avondeten te nemen!
Ontbijtadvies
Kies een goed ontbijt met voldoende eiwitten en vezels voor een langdurig verzadigd gevoel.
Bijvoorbeeld: havermout met noten en bessen en een gekookt ei erbij, een omelet met groenten, Griekse yoghurt met zaden en fruit, volkorenbrood met avocado en ei.
Lunchadvies
Jawel, daar komt ie… Je spijsvertering is nu volop aan de slag dus een stevige maaltijd met eiwitrijke voeding, veel groentes en gezonde koolhydraten (gekookte aardappels, volkorenbrood, volkoren rijst, quinoa) zijn de juiste keuzes
Bijvoorbeeld: salade met kip en groenten die je over had van de vorige dag met hierbij quinoa of een salade van sla, tomaat, avocado, rode biet, zalm en wat rauwe noten met hierbij zoete aardappel.
Dineradvies
Ga voor een lichte en gezonde maaltijd, omdat je spijsverteringssysteem in de avond trager werkt.
Bijvoorbeeld: maak een bord of grote schaal met diverse (gekookte) groentes neem hierbij zalm, kipfilet of carpaccio en neem één aardappel of een klein beetje rijst.
Gelukkig bestaat er tegenwoordig Intermittent Fasting. Dit is niet echt een dieet maar het helpt veel mensen om hun gewicht te beheersen. Dan mag je eten vanaf 12.00u tot uiterlijk 20.00u. De mensen die deze methodiek volgen, hebben de voordelen van vooral op de dag eten al duidelijk gemerkt!
WAAR WACHT JE NOG OP?
Wil jij ook weer blij zijn met jezelf?
Wil jij ook begeleiding om gezonder en verstandiger te eten? En zou je fitter willen worden, van je klachten af, afvallen en wil je je lichaam weer terug? Of wil je een motivator en die stok achter de deur? Neem contact op via het contactformulier of stuur direct een berichtje naar info@pattywakkerpersonaltraining.nl en ik help je graag.